dilluns, 14 de juliol del 2008

Galeusca, manifest per la diversitat cultural i lingüística


Els escriptors catalans, gallecs i bascos condemnen la tergiversació del manifest per la defensa del castellà

La Federació d'Associacions d'Escriptors Galeusca critica la situació d'asimetria a favor del castellà

La Federació d'Associacions d'Escriptors Galeusca ha criticat durament el 'Manifiesto por la lengua común', on diferents intel·lectuals i organitzacions defensen el castellà com a llengua 'comuna i oficial' per davant del català, el gallec i l'èuscar. La Federació considera que el manifest és una tergiversació de la realitat, i que les llengües que necessiten protecció a l'estat són les altres, i no el castellà, el qual no corre cap perill i la presència de la qual és garantida per la Constitució.

A l'estat, diuen els escriptors en un comunicat, es produeix una situació d'asimetria a favor del castellà, que no concorda amb el plurilingüisme que oficialment existeix, és per això que la visió que addueixen els autors del 'Manifiesto', afirmen els escriptors, fa pensar en 'tesis pròpies de l’etapa franquista'.

Els escriptors repudien 'els intents d'exclusió' dels seus col·legues espanyols i els insten a centrar els seus esforços en la defensa de la llengua a territoris on el castellà conviu amb l'anglès, com Puerto Rico, Costa Rica i els Estats Units.

La Federació d'Associacions d'Escriptors Galeusca la integren l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, lAssociació d'Escriptors en Llengua Gallega i l'Associació d'Escriptors Bascos (EIE)