dilluns, 2 de febrer de 2009

El poeta afincat a la Vall Ignacio Navarro Lavara presenta nou poemariText escrit per Sergi TorróIgnacio Navarro Lavara (1 de febrer de 1960, Motilla del Palancar, La Manxa) és autor d’una vasta i potent producció poètica que, a data d’avui, s’ha concretat amb la publicació de dos dels seus poemaris.

En el primer, La rosa regresada, publicat el 2005 per l’editorial Atalante dins de la seua col·lecció de poesia “Versos y Trazos/Versos de Yedra”, el poeta aborda el que queda de l’amor quan cerquem el seu rastre en la paraula del poema: ¿Quién no sintió una caricia como la única verdad recobrada? ¿Qué sombra del paraíso se nos agiganta, entonces, como un laberinto recobrado? ¿Cómo, con qué poética se atreve el poema frente al discurso amoroso, en surrealistas, románticos, trovadores o clásicos?

En el segon, El árbol en el hombre, publicat a la mateixa col·lecció en novembre del 2008 i principal motiu de la presentació i tertúlia del pròxim divendres 13 de febrer, Navarro Lavara planteja un recorregut de tres parts a través d’un mateix cicle: A “El Mundo” ens presenta distints arquetips de la psique, la paraula ens mostra tot el que la llengua transfereix de la vivència humana, el que el poema sap de l’home. “Intenso ser Intento” és la tensió per percebre el canvi del món. El conflicte entre el subjecte i l’objecte embasta la dificultat per subjectar el llenguatge i els referents, l’objecte, en aquest cas l’objecte del desig, el tu…, en definitiva: l’amor, el temps, el record (i potser l’oblit inefable). Finalment, “El árbol en el hombre” és l’última baula en el cicle de la vida, i res no podria substituir el plaer de la lectura que acaba amb el poema que posa nom al llibre.

La presentació i lectura d’aquest poemari es faran durant el sopar i posterior tértulia del “Desert de la paraula” al Casal Jaume de la Vall d’Abaida, a Ontinyent, el divendres 13 de febrer de 2008, a les 21.45. Esteu convidats.